Ontdek uw waarden

Persoonlijk leiderschap Utrecht

Om te ontdekken wat u belangrijk vindt en uw talenten te ontdekken, moet u nagaan wat u gelukkig maakt en wat u verdrietig maakt. Het identificeren van je vijf fulltime waarden uit je top tien is een eenvoudige taak. Maak op een vel papier een lijst van je top tien waarden, zoals familie, geld, dienstbaarheid, schoonheid, romantische liefde, eenoudergezin, luxe, veiligheid. Geef nu voor elke reden aan hoe je je erbij voelt. Een hoge waarde kan je een schuldgevoel of een tevreden gevoel geven.

Zodra u uw top tien waarden hebt verkregen, is het tijd om uw top tien te rangschikken met uw top drie identificerende waarden. Het is belangrijk om zowel korte termijn als lange termijn waarden te hebben omdat ze verbonden zijn met je belangrijkste doelen en natuurlijk je kernwaarden. Het is noch de helft van noch de helft van de hele taak, want als je andere waarden gebruikt als criteria voor je persoonlijk leiderschap, zal dat bijvoorbeeld invloed hebben op je balans tussen werk en privéleven en op de manier waarop je leiding geeft ten opzichte van anderen. Dit besluitvormingsproces is niet altijd gemakkelijk omdat de criteria die je gebruikt voor het bepalen van je waarden kunnen veranderen naarmate je groeit en je ontwikkelt. Het enige dat constant is op elke lijst van uw waarden is dat u er maar één krijgt.

Wanneer u al uw waarden hebt bepaald, voegt u ze opnieuw toe aan de top tien. Nu mag je ze onderzoeken als een doel om naar toe te werken, om je zelfkennis te zoeken en te verrijken en een bewuste keuze te maken voor de waarde waarnaar je elke dag kiest te leven. Dit betekent dat sommige van je waarden zijn veranderd naarmate je groeit, omdat je dingen die je ooit belangrijk vond, hebt veranderd. Voor sommige waarden heb je die misschien ook veranderd en andere aan de lijst toegevoegd.

U kunt ze bijvoorbeeld veranderd hebben omdat uw waarden veranderd zijn en zo ook anderen op de een of andere manier enz. De waarde van veiligheid is veranderd en iets wat ooit belangrijk leek, is nu veel lager op de lijst komen te staan. De waarde van spiritualiteit is niet langer belangrijk en is dus naar boven verschoven. Op die manier zijn eenvoudigweg je waarden veranderd en dus ook je prioriteiten.

Uw waarden kunnen van tijd tot tijd veranderen, maar uw lijst van een paar hoogste waarden zal dezelfde blijven en zo zullen zij uw handelingen, uw motivatie, uw geluk bepalen.

Het is belangrijk om te onderzoeken hoe u vandaag leeft, omdat uw huidige waarden en prioriteiten zullen bepalen hoe uw leven er over vijf, tien of twintig jaar zal uitzien. Het verhogen van de effectiviteit van je persoonlijk leiderschap, door het erkennen van je waarden en het veranderen van je waarden, zal je leiden naar een gelukkiger staat van zijn.

Lees meer

Loopbaan coach

Add a Comment

Your email address will not be published.