Hoe kun je ermee werken?

Natuurgeneeskundig therapeut

Realiseren uw cliënten zich dat ze zichzelf kunnen genezen?

Veel mensen die bij mij komen, zeggen dat zij ongeveer hetzelfde hebben geoefend, maar dat zij nu veel beter begrijpen hoe het werkt en dus weten hoe zij ermee moeten werken. Zo is er soms een combinatie van samenstellingen nodig – zoals vakantie, (in plaats van losse dagen), en een verkoudheid of allergie die wil terugkeren naar zijn vroegere patronen. Het heeft minder te maken met de techniek of het soort techniek dat we gebruiken, het heeft te maken met de geest van de cliënt.

Dit heeft te maken met de “actory” benadering, wat in feite betekent dat de cliënt zich moet “verdedigen” door een nieuw gedragspatroon te creëren dat hem zal beschermen tegen verder ongemak en mishandeling.

Om dit verdedigingsmechanisme te laten werken, moeten de verstopte kanalen ook gereinigd en vrijgemaakt worden. Daarom moeten onze instrumenten ook “helpmate” zijn. Dat wil zeggen dat de persoon al zijn middelen gebruikt om zichzelf op een gereglementeerde manier te reinigen. Tijdens het grootste deel van de sessie kan er een beetje ontspanning zijn, maar tijdens de herstelperiode moet deze ontspanning worden voortgezet. Anders zou de cliënt zich kunnen “vergissen” bij de terugkeer naar zijn nieuwe manier van leven en/of zijn oude zelfvernietigende gedragspatroon kunnen versterken. In essentie maken we de kamer leeg en “therapieen” we de kamer om een meer rustgevende omgeving te creëren, wat als bijkomend voordeel heeft dat de cliënt zich meer op zijn gemak zal voelen en actiever zal kunnen bijdragen aan zijn eigen genezing en zijn eigen leven.

Hoe zit het met Comfort? Vaak ligt de nadruk in natuurgeneeskundig relatiewerk op het “opheffen” van de patiënt. Het “opheffen” is eigenlijk een aanvaardende en verlangende activiteit. Om het succesvol te laten zijn, moet de patiënt zich niet te comfortabel voelen. Te comfortabel zijn is net zoiets als te gelukkig zijn: het kan je alleen maar uitgeput, bezorgd, troosteloos en geritualiseerd achterlaten.

Het moet zorgvuldig worden uitgebalanceerd. Er kan geen “zuurbranden verlichtingstherapie” zijn. Om volledig veilig te zijn, moet je zeer afstandelijk zijn en alle behalve de essentiële taken verwijderen van de “zuurbranden” patiënt.

U zult verbaasd zijn over de snelheid waarmee deze taken kunnen worden uitgevoerd. Vaak is wat je zou kunnen zien als “opruimen”, of routineonderhoud, veel belangrijker dan wat je “therapie” zou kunnen noemen.

U zult een groot verschil maken in de “pijn verlichtende” moraal van uw patiënten. Afgezien van het feit dat ze moe zijn (wat een twijfelachtige verbetering kan zijn), zult u hun houding en gevoel van eigenwaarde verbeteren voordat u klaar bent. Tenslotte moet je, om in elke situatie tot een goede beslissing te komen, alle variabelen in ogenschouw nemen – ouders, kinderen, partners, vrienden – en geen overhaaste oordelen vellen.

Lees meer

Holistische coach

Add a Comment

Your email address will not be published.